Projekt 2013

Návrh nového interiéru čekárny Neurologické kliniky 2.LF UF a FN Motol

V současné době připravujeme kultivaci interiéru čekáren a chodeb a oživení grafického zpracování tiskovin pro Neurologickou kliniku 2. LF UK a FN Motol.

Úprava interiéru čekárny a chodby si klade za cíl zpříjemnit prostředí, ve kterém se pohybují jak pacienti, tak samotní lékaři a sestry. Každž z nás zná ten pocit, kdy vyčkáváme na vstupní vyšetření, léčbu, nebo konkrétní zákrok. Proč bychom tento čas nemohli strávit četbou u čtenářského stolu, debatou nad kávou s někým blízkým, kdo nás do lékařského centra doprovází, nebo například krácení volné chvíle na internetu? To vše, včetně kvalitního a kultivovaného prostředí, které nemusí být přece jen čistě bílé – sterilní a mnohdy neosobní, dokáže alespoň na chvíli pacienty přivést na jiné myšlenky. Věříme, že projekt úpravy čekárny přináší i do takového prostředí jako je nomocnice kousek příjemné atmosféry.

Projekt 2012

Návrh nové terasy věnovaný Nadačnímu fondu Janele

V roce 2012 připravil Design Help návrh nové terasy pro Nadační fond Janele. Hlavním tématem projektu se stala velká dřevěná terasa – paluba, která může sloužit jako místo pro venkovní posezení a odpočinek pacientů, kteří čekají na vyšetření, anebo jako příjemné místo pro jejich čekající doprovod. Ambicí projektu terasy bylo vytvoření přátelského vstupu do pavilonu, který spíše než nemocnici může připomínat dřevěné molo nebo terasu kavárny s dlouhou lavicí a posezením kolem stolu, u kterého lze posedět nad malým občerstvením.

Projekt terasy pro Design Help podpořili svým návrhem a1architects.

Realizace 2011

Z nemocniční chodby nové místo pro setkání …

Občanské sdružení Design Help proměnilo na jaře 2011 utilitární chodbu lůžkového oddělení Hematologie FNKV v příjemné místo k odpočinku, které je v průběhu chematorepie nutností. Z chladné nemocniční chodby se stal malý obývací pokoj s kuchňkou, kde se mohou hospitalizovaní pacienti setkat se svými příbuznými nebo si uvařit čaj a ospočívat mimo nemocniční pokoj.

Realizace úprav interiéru byla financována z výtěžku z prodeje kolekce šperků Design Help z roku 2010 a zároveň vznikala za velkorysé podpory truhlářství HNT, které provedlo veškerý vestavěný nábytek, firmy Wienser-Hager, která věnovala sedací nábytek a firmy Sanela, která dodala zařizovací předměty.

Projekt

Projekt interiéru vychází z vlastní zkušenosti některých členů týmu Design Help, kteří byli sami pacienty kliniky. Společně s lékaři došli k řešení, které proměňuje utilitární chodbu v příjemnější prostředí s nádechem domácí atmosféry. V průběhu chemoterapie, kterou se většina pacientů s krevními chorobami na oddělení léčí, je příjemné místo k odpočinku nutností. Z chladné nemocniční chodby se stane malý obývací pokoj s kuchyňkou, kde se mohou hospitalizovaní pacienti setkat se svými příbuznými nebo si uvařit čaj a odpočívat mimo nemocniční pokoj.

Realizace úprav tohoto interiéru byla financována z výtěžku z prodeje kolekce šperků Design Help. Děkujeme

Mezi členy týmu patří architekti z ateliéru a1architects, kteří  v rámci projektu Design Help navrhli nový interiér chodby lůžkového oddělení klinické hematologie FNKV.

logo_facebook_sml.jpg